Την απόφαση να χορηγηθεί καθεστώς παρατηρητή στο ψευδοκράτους στην Τουρκική Ακαδημία ενέκρινε Άτυπη Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών (ΟΤΚ) στη Βουδαπέστη, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν ότι δίνεται «άλλο ένα ακόμη νέο καθεστώς (status στην ‘ΤΔΒΚ’», αναφέροντας ότι «γίνεται μέλος-παρατηρητής της Τουρκικής Ακαδημίας».
Όπως αναφέρουν, η Τουρκική Ακαδημία λειτουργεί ως περιφερειακό κέντρο συντονισμού για τις τουρκικές σπουδές. «Η Τουρκική Ακαδημία είναι ένας διεθνής οργανισμός υπό τον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών που συντονίζει και προωθεί την επιστημονική και εκπαιδευτική συνεργασία μεταξύ των τουρκογενών κρατών και κοινοτήτων. Στο πλαίσιο των νομικών καθηκόντων της, η Τουρκική Ακαδημία διασφαλίζει τη συνεργασία σε διάφορες πτυχές των τουρκικών σπουδών, συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας, της αρχαιολογίας, της εθνολογίας, της ανθρωπολογίας, της λογοτεχνίας, της γλωσσολογίας, της ορολογίας, της τέχνης και των κοινωνικοοικονομικών θεμάτων», αναφέρουν.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, «η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και η Κιργιζία είναι ιδρυτικά μέλη της Τουρκικής Ακαδημίας, ενώ το Ουζμπεκιστάν και η Ουγγαρία είναι μέλη παρατηρητές».
Εγκαινιάστηκε το 2010 στην Αστάνα
Όπως μεταδίδεται, στις 3 Οκτωβρίου 2009, στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών των τουρκογενών κρατών που πραγματοποιήθηκε στο Ναχτσιβάν του Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν πρότεινε τη δημιουργία ενός κοινού επιστημονικού ιδρύματος που θα αναλάβει τη διεξαγωγή ερευνών για τον τουρκογενή κόσμο.
Με βάση την πρόταση αυτή, στις 25 Μαΐου 2010 εγκαινιάστηκε η «Τουρκική Ακαδημία» στην Αστάνα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Επιστημών της Δημοκρατίας του Καζακστάν.
Στις 23 Αυγούστου 2012, κατά τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών στο Μπισκέκ, οι αρχηγοί κρατών υπέγραψαν τη «Συμφωνία για την ίδρυση της Τουρκικής Ακαδημίας».
Η έδρα της Ακαδημίας βρίσκεται στην Αστάνα
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στις 16 Νοεμβρίου 2020 υπεγράφη η «Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας» μεταξύ της Τουρκικής Ακαδημίας και του Καζακστάν. Η επικύρωση της «Συμφωνίας για την ίδρυση της Τουρκικής Ακαδημίας» από τα κοινοβούλια του Αζερμπαϊτζάν, του Καζακστάν, της Κιργιζίας και της Τουρκίας ολοκληρώθηκε το 2021.
Η Τουρκική Ακαδημία ξεκίνησε τις εργασίες της ως πλήρης διεθνής οργανισμός το 2022, λαμβάνοντας πλήρη χρηματοδότηση και διεθνές προσωπικό από τα κράτη μέλη. Η Τουρκική Ακαδημία χορήγησε καθεστώς παρατηρητή στην Ουγγαρία και το Ουζμπεκιστάν το 2018 και το 2022, αντίστοιχα.
Στην Τουρκική Ακαδημία συμμετέχουν 4 κράτη μέλη και 2 παρατηρητές. Ο οργανισμός, υπό την προεδρία του καθηγητή Dr. Shahin Mustafayev, χρηματοδοτείται από τις εισφορές των κρατών μελών.
Η έδρα της Τουρκικής Ακαδημίας βρίσκεται στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν
Ο καθηγητής Dr. Shakir Ibray και ο καθηγητής Dr. Darkhan Kydyrali έχουν διατελέσει στο παρελθόν ως πρόεδροι της Τουρκικής Ακαδημίας.
Πηγή – πληροφορίες: https://edotourkia.gr
Αναδημοσίευση:
Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.
Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό, αλλά είμαστε πάντα και παραμένουμε πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το https://platynews.gr