Τούρκοι επιστήμονες κατάφεραν να διαγνώσουν τον καρκίνο του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο από την ‘φωνή’ του. Σύμφωνα με το βασικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Σαμπάχ, πρόκειται για μεγάλη επιτυχία από Τούρκους επιστήμονες. Ο καθηγητής στην Ιατρική Σχολή της Άγκυρας, στο Τμήμα Θωρακοχειρουργικής, Γιουσούφ Καχιά, ανακοίνωσε ότι πέτυχαν ποσοστό ακρίβειας 90% ως αποτέλεσμα της δουλειάς τους.
Μιλώντας στο Συνέδριο της Τουρκικής Εταιρείας Θώρακος που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια, ο Ειδικός Χειρουργικής Θώρακος καθηγητής Γιουσούφ Καχιά είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα χρησιμοποιώντας πολλές παραμέτρους και ηχητικά χαρακτηριστικά που το ανθρώπινο αυτί δεν μπορεί να ακούσει ή να διακρίνει .
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αργή διάγνωση
«Ο καρκίνος του πνεύμονα εξακολουθεί να είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι διαγιγνώσκεται αργά. Η πλειονότητα των μελετών στη βιβλιογραφία στοχεύει στη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο. Πολλές μέθοδοι αναπτύσσονται για αυτόν τον σκοπό σήμερα. Από την άλλη πλευρά, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται πιο συχνά στην ιατρική. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας και το Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας, αναπτύξαμε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό του καρκίνου του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο χρησιμοποιώντας ανάλυση ήχου στην καθημερινή μας ζωή», ανέφερε ο Τούρκος καθηγητής.
Ακρίβεια 90%
Όπως είπε «αν και αυτή είναι μια πολλά υποσχόμενη νέα διαγνωστική μέθοδος, δεν είναι προς το παρόν σε αξιοποιήσιμο επίπεδο. Ωστόσο, μπορεί να βελτιωθεί. Η μελέτη έχει πολλά στοιχεία. Εξετάσαμε πολλαπλές παραμέτρους και πετύχαμε ποσοστό ακρίβειας περίπου 90 %στη μελέτη. Σε αυτή τη μελέτη, συγκρίναμε 50 υγιή άτομα με 50 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Ήταν μια μικρή μελέτη. Μάλιστα, αντίστοιχες μελέτες έχουμε και στην ακτινολογία. Αλλά αυτή ήταν η πρώτη μελέτη που έγινε χρησιμοποιώντας ανάλυση ήχου. Η ακρίβεια 90 % είναι ένα σημαντικό ποσοστό, αλλά δεδομένου ότι η μελέτη διεξήχθη με μια μικρή ομάδα, πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω. Εάν επιτευχθεί ένα συγκεκριμένο ποσοστό επιτυχίας, μπορεί μια μέρα να χρησιμοποιηθεί ως διαγνωστική μέθοδος μακροπρόθεσμα. Ο ήχος της μπορεί να παρέχει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας των ανθρώπων. Ακριβώς όπως επηρεάζεται η φωνή σας όταν έχετε κρυολόγημα ή γρίπη, τα χαρακτηριστικά φωνής που δεν ακούγονται στο ανθρώπινο αυτί μπορεί επίσης να επηρεαστούν σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Αυτά τα χαρακτηριστικά ήχου αξιολογούνται με πολλές διαφορετικές παραμέτρους».



Πηγή – πληροφορίες: https://edotourkia.gr
Αναδημοσίευση:
Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.
Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό, αλλά είμαστε πάντα και παραμένουμε πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το https://platynews.gr